Bila Si Ibu Merajuk..

Assalamualaikum..

" Jika gugurnya airmata ibu, maka 10 kebaikan yang dilakukan oleh seorang anak akan jatuh"
Dah berapa banyak along gugurkan airmata ibu? Terlalu banyak.. Tak terkira.. Dan along rasa along telah dilabelkan sebagai anak derhaka, anak tak mengenang budi, anak kurang ajar.. Maafkan along ibu..

Sejak ibu berpisah dengan ayah, emosi ibu semakin 'membesar'.. Kadang-kadang ada je tak kena. Bila macam tu, along pula bersifat 'darah muda' kadang tidak sabar dengan kerenah ibu. Subhanallah anak apa along ni..


Kadang along banyak makan hati dengan setiap kata-kata ibu yang kadang kasar, along tak tahan.. hati menjadi panas.. Bukan along minta semua tu ibu..

Along cuba ingin menjadi anak yang terbaik untuk ibu, tapi tak boleh.. Maafkan along ibu.. Semalam berlaku lagi pergaduhan antara along dan ibu hanya kerana ' angkat barang niaga masuk ke dalam kereta sahaja ' apa yang menyebabkan along marah?

Along tak tahan dengar ibu bising. Ibu bising panjang. Tapi along tak amik port pun pasal tu. Along marah kat adik-adik sebab mereka semua tak nak pun angkat barang tu. Semua nak kena cakap. Bila along menghempan barang-barang mestilah ibu terasa kan?

Along biarkan ibu dalam keadaan marah. Mungkin ibu nekad tak mahu 'bertegur sapa' dengan along. Along terima bu.. Ibu pun dah tunjukkan sikap itu semalam.. along bukan nak tinggikan sifat EGO, tapi along tahu along tak layak untuk menerima kemaafan dari ibu buat masa ni..

Ps: Maafkan along ibu.. Kawan-kawan, adik - adik diluar sana jangan lah lakukan seperti apa yang along lakukan pada ibu along. Sesungguhnya ...
SYURGA ITU DIBAWAH TAPAK KAKI IBU.. Pupuk kan sifat sabar dengan sifat dia, kerenah dia , sentiasa bertaubat dengan setiap apa kesalahan yang kita lakukan. Moga Allah beri hidayah kepada kita semua..


This entry was posted in . Bookmark the permalink.

Leave a reply

Apa Saja Cerita Along. Powered by Blogger.